Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Кюстендил бе открита изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на първата българска конституция
14/01/2019
В Кюстендил беше открита пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Инициативата за представителната експозиция, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви“. Кюстендил е вторият град в Южна България, на който гостува експозицията.
 
Изложбата откри областният управител Виктор Янев. „За нас е чест да бъдем съорганизатор на това събитие, защото в Учредителното събрание е имало представители и от нашия регион. Сред тях са имената на Григор Караманов, Димитър Любенов, Стефан Границки, Иван Каранов, митрополит Ловчански, Атанас Хранов и др.“, заяви областният управител. Той постави акцент на това, че първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време. Търновската конституция провъзгласява широки граждански права и поставя стабилна основа за новата българска държава. Виктор Янев поздрави председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за прекрасната инициатива и благодари на всички, съдействали за нейното реализиране. 
 
На официалното откриване в Кюстендил присъстваха народният представител Кирил Калфин, кметът на общината Петър Паунов, директорът на ОД на МВР – Кюстендил Елиан Стамболийски, директорът на РДГ – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, председателят на читалище „Братство – 1869“ Иван Андонов, представители на институции, медии и граждани.
 
Изложбата ще гостува до 18 януари 2019 г. Тя може да бъде разгледана в читалище „Братство – 1869“, като входът за нея е свободен.  
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини