Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят Емил Христов и народни представители от Групата за приятелство България – Иран разговаряха със заместник-министъра на външните работи на Иран Сейед Аббас Арагчи
30/01/2019
Заместник-председателят Емил Христов и народни представители от Групата за приятелство България – Иран разговаряха със заместник-министъра на външните работи на Иран Сейед Аббас Арагчи. По време на срещата бяха подчертани активните двустранни дипломатически контакти, както и възможностите за още по-добри контакти от взаимен интерес в областта на икономиката и търговията.
 
Дългогодишните добри политически отношения дават увереност и стабилна основа за приятелски чувства между българския и иранския народ, отбеляза заместник-председателят на парламента Емил Христов. Той добави, че във връзките между двете държави съществува още по-голям потенциал за развитие и партньорство. Емил Христов подчерта и конструктивната позиция на Европейския съюз в диалога си с Иран.
 
Заместник-министърът на външните работи на Иран Сейед Аббас Арагчи сподели необходимостта от още по-силно парламентарно сътрудничество. Нашите официални отношения са на повече от 120 години и са основани на дълбоко уважение, допълни той. Сейед Аббас Арагчи посочи възходящите икономически връзки, повишения стокообмен и туризма като отлични условия за интензивното сътрудничество между България и Иран в бъдеще.
 
Председателят на парламентарната Група за приятелство България – Иран Красимир Събев отбеляза, че двете страни имат много общи бизнес интереси, които тепърва могат да се развиват в културната и спортната сфера. 
 
Транспортът и селското стопанство също бяха сред основните теми на разговора. Подписаният меморандум за сътрудничество от ресорните министерства в областта на младежта бе посочен като ползотворна стъпка в двустранните връзки. Народният представител Даниела Савеклиева подчерта възходящата линия в българо-иранските отношения и припомни посещенията на високо държавно ниво. По думите й приоритетни сфери за партньорство са търговията и транспортната свързаност с разработването на мултимодален транспортен коридор „Персийски залив – Черно море“. Удовлетворени сме и от повишения туристически поток, като близо 18 000 ирански туристи са посетили България през 2018 г., заяви Даниела Савеклиева.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини