Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Бяла в тържествата по случай 3-ти март и 142-та годишнина от Освобождението на града
02/03/2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Бяла в тържествата по случай 142-та годишнина от Освобождението на града и 141-та годишнина от Освобождението на България. Председателят на парламента прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка, поздрави почетните роти и произнесе слово по повод годишнината.

На 3-ти март празнуваме началото на Третата българска държава, когато българският народ поема в свои ръце отговорността за съдбините си, отбеляза Цвета Караянчева. Тя подчерта, че свободата не е дадена даром, тя е изстрадана и извоювана, за нея са се жертвали най-свидните чеда на България. По думите й днешното отбелязване е израз на почит и уважение към тях, към нашите предци, имали силата, куража и решимостта да заявят ясно и недвусмислено, че искат да живеят в свободна и независима България. На тях и на всички воини - руски и от други националности, дължим Освобождението си, заяви председателят на парламента.

Сред тези достойни българи Цвета Караянчева посочи и беленчани, включили се в четите на Филип Тотю, Дядо Цеко и Дядо Желю, снабдявали габровци с оръжие, дали убежище на един от апостолите на Априлското въстание - Панайот Волов, на Георги Икономов и въстаника Стоян Ангелов. Днес паметникът в Бяла ни напомня за смелите синове на България, за тяхното величие и саможертва, за техния устрем и отдаденост на Родината и свободата, допълни тя.
Бяла е не само вторият освободен български град, тя е „първата столица“ на новоосвободените български земи, отбеляза председателят на парламента. Цвета Караянчева припомни, че тук е била главната квартира на руските войски, тук е отседнал руският император Александър Втори, тук са се взимали решения, определящи хода на войната. Жителите на Бяла без да щадят сили се включват в помощ на руските войски, дадена със сърце и душа, за да бъде отвоювана желаната и дълго чакана свобода, допълни тя.

Цвета Караянчева призова да помним историята и нейните герои и с делата си да бъдем техни достойни потомци. Нека ние, политиците, се стремим да отговорим на повелята на Васил Левски - да бъдем достойни хора, които да водят нашето драгоценно отечество по пътя на благоденствието, „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“, заяви още председателят на парламента.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини