Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше представена документалната изложба „1943: преследване и защита. Съдбата на българските евреи“
07/03/2019

В Народното събрание беше представена документалната изложба „1943: преследване и защита. Съдбата на българските евреи“. Експозицията беше открита от народния представител Валери Симеонов. Тя включва 27 табла, представя много свидетелства, богат снимков материал и проследява в хронологичен ред съвместната история на българи и евреи до драматичните събития през 1943 г. Събитието е организирано със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и показва още проявите на антисемитизъм в Европа и неговото отражение.
 
Днешната изложба има претенции да отправи един по-различен поглед към фактологията и историята около спасяването на българските евреи, подчерта Валери Симеонов. По думите му това е величаво всенародно дело и приносът на видни исторически фигури като Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски не трябва да бъде премълчаван. 
 
В експозицията за пръв път са показани и историите на двадесетте българи, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“ заради приноса им за спасяването на български евреи. Освен известните политически и исторически личности до публиката достигат и напълно непознати имена. Това са обикновени хора, рискували живота си, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини