Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ беше представена в Търговище
11/03/2019

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ беше представена в Търговище. Експозицията беше открита от областния управител на Търговище Митко Стайков. Тя се осъществява по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

Търновската конституция и до днес се определя като демократична за времето си, тя провъзгласява големи права на обикновените граждани и определя новия път на България, отбеляза в приветствието си към присъстващите областният управител на Търговище. Приемането й е много важно за нашата история, защото с този акт се учредяват законодателната, изпълнителната и съдебната власти и се определя тяхното разделение, посочи Митко Стайков. Той добави, че на това велико събитие са присъствали и граждани от област Търговище.

Документалната експозиция, състояща се от 40 пана, беше представена във фоайето на Регионална библиотека „Петър Стъпов“. Там са изложени портрети и данни за дейността на народните представители от състава на Учредителното събрание, приело Търновската конституция.

Сред присъстващите на събитието бяха народният представител д-р Венка Стоянова, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, заместник областният управител Панайот Димитров, общински съветници, представители на държавни институции, ученици и граждани.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини