Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев разговаряха с румънските си колеги от Комисията по политики за румънците в чужбина
14/03/2019

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев разговаряха с румънските си колеги от Комисията по политики за румънците в чужбина. Делегация на Камарата на депутатите на румънския парламент, водена от председателя на Комисията по политики за румънците в чужбина Константин Кодряну, е на работно посещение в България.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова отбеляза, че визитата на румънските депутати е в период, в който Румъния председателства Съвета на ЕС. България подкрепя програмата на Румънското председателство на Съвета на ЕС и оценява приемствеността, която виждаме в работата по темата за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, подчерта тя. Надяваме се новата Европейска комисия да продължи работата по тази тема и тя да приключи преди 2025 г., допълни председателят на Комисията по външна политика. Джема Грозданова посочи, че предизвикателство пред Румънското председателство са предстоящите през май избори за Европейски парламент, които по думите й ще повлияят на решенията и посланията, които могат да бъдат излъчени от всички страни-членки на ЕС.

Целта на визитата ни в България е да се срещнем и да се запознаем с проблемите на румънската общност във вашата страна, отбеляза председателят на Комисията по политики за румънците в чужбина Константин Кодряну. Той посочи, че Румъния провежда активна политика спрямо сънародниците си, които живеят извън пределите на страната и доказателство за това е, че освен парламентарна комисия, в Румъния има и министерство, което работи по проблемите на румънците в чужбина. Румъния може да служи като модел, когато говорим за гарантиране на правата на националните малцинства, в това число и на българското, подчерта Константин Кодряну.

Между парламентаристите на България и Румъния има добро сътрудничество и то може да доведе до обсъждане и реализиране на конкретни стъпки за решаване на въпросите от представителите на изпълнителната власт, отбелязаха по време на срещата председателят на Комисията по външна политика и румънските депутати.

Румъния има активна политика спрямо своите сънародници извън пределите на страната, посочи председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев. Той подчерта, че българската общност в Румъния и румънската в България са своеобразен мост, който допълнително укрепва традиционно добрите отношения между нашите две държави. България и Румъния имат общо минало, общо настояще и общо бъдеще и затова парламентаристите трябва да предприемем конкретни стъпки за решаване на съществуващите проблеми, добави Андон Дончев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини