Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Вежди Рашидов: България и Турция трябва да работят заедно в областите на археологията и архивите
19/03/2019
България и Турция имат голям потенциал да работят заедно в областите на археологията и архивите. Това ще бъде още един стимул за развитието на отношенията между двете страни, заяви председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов по време на срещата си с ректора на Истанбулския държавен университет проф. Махмут Ак.

Вежди Рашидов е в Истанбул като почетен гост на изложбата “С поглед към България”, организирана от българското генерално консулство със съдействието на Истанбулския университет. В състава на водената от него делегация е и заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Диана Саватева.

Вежди Рашидов изрази увереност, че отличните специалисти, с които двете държави разполагат, могат съвместно да проучат в детайли ценния ислямски архив, с който разполага Националната библиотека в София, а резултатите от научния им труд да бъдат представени в специална експозиция.

Големи възможности дават и съвместните усилия в опазването и реставрирането на културното наследство – тема, която Вежди Рашидов обсъди неотдавна и при посещението си във Великото национално събрание на Турция.

В представителната зала на Ректората в Истанбул са показани 51 картини и 13 скулптури на известни български творци, всички възпитаници на Националната художествена академия в София – Мария Калъчлъоглу Бараз, Зиятин Нуриев, Дили Бозаджиева, Павлина Копано, Лили Димкова, Неджми Мурад, Анастасия Чирпанова. Вежди Рашидов се представя с пет скулптури.

На събитието като специален гост присъства и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков. Председателят на Комисията по културата и медиите връчи на ректора на Истанбулския университет проф. Махмут Ак почетен плакет на Народното събрание.

Вежди Рашидов поздрави генералния ни консул в Истанбул Ангел Ангелов за реализирането на изложбата и пожела творбите на художниците, които са получили образованието си в България и сега работят в Турция, да бъдат показани и в София.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини