Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов: С Хърватия имаме общи интереси и общо бъдеще, което е гарантирано от историческите ни връзки, НАТО и Европейския съюз
27/03/2019
С Хърватия имаме общи интереси и общо бъдеще, което е гарантирано от историческите ни връзки, НАТО и Европейския съюз. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов по време на срещата си с делегация на Групата за приятелство с България в парламента на Република Хърватия. Част темите, обсъдени в рамките на разговора, бяха свързани със сигурността на Балканите, както и с възможностите за по-задълбочено партньорство в туризма и бизнеса.
 
Заместник-председателят на парламента Емил Христов подчерта, че отношенията между България и Хърватия са с дълбоки исторически корени и винаги са били приятелски. Той изрази увереността си, че и в бъдеще те ще продължат да бъдат такива, защото няма какво да разделя двете страни. Съществува сериозен потенциал за съвместна работа по сигурността в Западните Балкани и по приобщаването им към структурите, към които нашите държави вече принадлежат, защото по този начин регионът ще се превърне по-добро място за живеене, посочи Емил Христов. Според него народите на България и Хърватия имат много допирни точки не само като общо културно наследство, но и като поглед към света.
 
Председателят на Групата за приятелство с България в парламента на Република Хърватия Марио Хабек отбеляза, че сътрудничеството между двете страни е основано на силно приятелство и взаимно разбиране. Гостите определиха Българското председателство на Съвета на ЕС като отлично, като през 2020 г. хърватските институции не само ще почерпят от българския опит и знания, но и ще продължат работата по приоритетите, свързани с разширяването на Европейския съюз, сигурността и икономическия растеж. 
 
По-късно с чуждестранните парламентаристи се срещнаха и с ръководството на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание. Нейният председател Петър Кънев запозна хърватските гости с дейността и законодателните инициативи на комисията и допълни, че тя е единствената в българския парламент, която контролина две министерства. Той уточни, че се наблюдава сериозен ръст на стокообмена между България и Хърватия през последната година, но трябва да бъде поставен сериозен акцент върху резултатите в туризма. Ние сме приятели, съседи, братя, но сме и европейци, добави Петър Кънев.
 
Вярвам, че и занапред нашите страни ще се подкрепят и ще работят заедно в ЕС, заяви председателят на Групата за приятелство с България в парламента на Република Хърватия Марио Хабек. По думите му сериозна роля за тези отношения имат състоялите се в последно време срещи на високо държавно ниво.
 
Заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Даниела Савеклиева подчерта, че пред България и Хърватия стоят много общи идеи и приоритети за бъдещо сътрудничество. За всеки въпрос, който имате, по повод предстоящото председателство на страната ви на Съвета на Европейския съюз ние сме готови да ви помогнем, добави тя.  
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини