Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Групата за приятелство с България в хърватския парламент Марио Хабек откриха изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“
27/03/2019

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Групата за приятелство с България в хърватския парламент Марио Хабек откриха изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“. Експозицията, подготвена от Националната и университетска библиотека в Загреб, беше представена на 27 март 2019 г. по време на посещението в България на делегация на парламента на Хърватия.

Изложбата разкрива дълбоките корени на приятелските връзки между българи и хървати, отбеляза при откриването на експозицията Емил Христов. Тя ни свърза с нашите приятели, които макар да нямаме обща граница, са близо до нас, подчерта той. Представените исторически данни ни връщат в едни времена, в които българите и хърватите са били много по-близки, отколкото сме днес, посочи Емил Христов и добави, че по време на срещите си днес народните представители на България и Хърватия са заявили желанието и волята си да работят за развитието на двустранните отношения в различни области.

Председателят на Групата за приятелство с България в парламента на Република Хърватия Марио Хабек посочи, че България и Хърватия имат богата и бурна история, както и голямо културно наследство и традиции, а отношенията между двете страни винаги са се отличавали с добронамереност и стремеж към взаимно сближаване и опознаване. Марио Хабек  цитира епископ Йосип Юрай Щросмайер, който често описвал българите като „способен по ум и сърце, здрав и почтен народ“. Епископ Щросмайер е бил една от най-влиятелните личности за времето си в Хърватия и е подпомогнал много български студенти да учат в университета в Загреб, уточни той. Затова днес народните представители на България и Хърватия трябва да укрепим и ускорим контактите и да пренесем информация, добави Марио Хабек.

Посланикът на Хърватия в България Лйерка Алайнбек посочи, че много български интелектуалци са учили в Хърватия, благодарение на стипендиите на Щросмайер и показателно за това е, че през академичната 1942-1943 година в медицинския факултет в Загреб са следвали повече българи, отколкото хървати. Една трета от всички студенти в Загреб през 1904-1905 година са били българи, добави тя. Хърватският посланик подчерта, че изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ показва само част от историческите връзки, които има между България и Хърватия.

Изложбата, която носи името „Език свещен на моите деди” – стих на българския писател и приятел на хърватите Иван Вазов, показва силните и разнообразни връзки между българския и хърватския народ през призмата на историята в различни аспекти: култура, образование, наука, литература, здравеопазване, музика, изкуство, градинарство и др. Тя се фокусира върху представянето на двустранните културни отношения, особено през последните сто години.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини