Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Днес е ден за гордост, ден за поклон пред трудолюбието и мъдростта на депутатите от Учредителното събрание, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на тържествената заря-проверка във Велико Търново
16/04/2019
Днес е ден за гордост, ден за поклон пред трудолюбието и мъдростта на депутатите от Учредителното събрание, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на тържествената заря-проверка във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тя прие строя на ротите на Националната гвардейска част и на Националния военен университет във Велико Търново.

Събрали сме се днес в този горд старопрестолен град, за да почетем паметта на участниците в Учредителното събрание, които тук преди 140 години положиха подписите си под българската конституция, отбеляза в словото си Цвета Караянчева. Тя заяви, че първите законотворци само за два месеца са сътворили документ, с който се гордеем и до днес. Сред депутатите тогава са били представители на възрожденския елит, хора, участвали в национално-освободителното движение и не случайно те сътворяват основния закон на България толкова либерален и толкова истински, посочи председателят на парламента.

С подписването на конституцията народните представители от Учредителното събрание поставят младата държава като самостоятелна сила на картата на Европа, отбеляза Цвета Караянчева. На техните плещи е лежала отговорността да докажат, че България тръгва по нов път, тежка е била задачата да определят и какво послание ще отправят към Европа и света, към какви ценности ще се стремят и отстояват, подчерта тя.

Председателят на Народното събрание обрисува портрета на българския народ, какъвто е бил определен от учредителите – една година след Освобождението. Според тях българският народ е мирен народ и се стреми да живее в разбирателство със съседите си, за българския народ винаги свободата ще бъде висша ценност, българският народ ще помни и ще следва заветите на Апостола, че всички са равни пред закона, посочи Цвета Караянчева. Основателите на третата българска държава ясно казват, че няма да допуснат новоосвободена България да третира гражданите си различно в зависимост от произхода и убежденията им и българският народ винаги помни какво е постигнал със собствени сили и има самочувствието, че може още, заяви Цвета Караянчева.

Нека си припомним думите на първия председател Екзарх Антим І – „Единството ни, което Берлинският договор развали, пак сами ще си го постигнем“, призова председателят на парламента. Сякаш тези думи са пророчески и само след 6 години се случва Съединението, което сами сме си постигнали, добави Цвета Караянчева.

В Учредителното събрание се оформят и влизат в яростни конфликти първите български партии, но те доказват, че са готови да работят за народното дело и в името на националния прогрес, подчерта председателят на Народното събрание. Тя попита разпознава ли се днешният български народ в портрета, очертан преди 140 години от учредителите. Със сигурност идеалите са ни същите, със сигурност сме напреднали малко, но пътят е труден, стръмен, с много предизвикателства и завои, посочи Цвета Караянчева и добави, че затова е важно в дни като този и на годишнини като днешната да се връщаме към извора, към заветите на нашите предци.

В навечерието на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция съвременните български законотворци постъпиха мъдро, държавнически и родолюбиво, като обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица на България, заяви в словото си кметът на града Даниел Панов. Той изрази благодарност към обществениците от Велико Търново, които са работили за тази кауза, на всички граждани на Велико Търново, които през годините са защитавали авторитета на старата столица, на народните представители от 44-ото Народно събрание за подкрепата и специално на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Преди 140 години нашите предци ни оставиха важни завети и макар в Учредителното събрание да е имало спорове, накрая първите ни законотворци загърбват личните си и политически пристрастия и се обединяват в името на България, тяхното дело е велико, заяви Даниел Панов.

На тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен I” присъстваха народни представители от всички парламентарни групи, вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, председателят на Общинския съвет на Велико Търново Венцислав Спирдонов, ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов и др. Присъстващите наблюдаваха и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини