Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Действията на българската страна по делото в Либия беше основната тема на заседанието но Външната комисия
07/09/2005
ДЕЙСТВИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА СТРАНА ПО ДЕЛОТО В ЛИБИЯ БЕШЕ ОСНОВНА ТЕМА НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ВЪНШНАТА КОМИСИЯ

Ходът на делото срещу българските медицински сестри в Либия беше основната тема на днешното заседание на Комисията по външна политика, председателствана от Соломон Паси. Министърът на правосъдието Георги Петканов и заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков информираха членовете на комисията за хода действията на българските институции досега, както и за усилията през следващите седмици, насочени към благоприятния изход от делото.

Министерството на външните работи ще продължи досегашната политика по отношение на действията, свързани с благоприятния изход от делото, стана ясно на заседанието. В международен план България ще разчита на активността на страните от Европейския съюз и САЩ. Българската страна подготвя хуманитарна помощ на заразените либийски деца, а за част от помощта ще разчита и на подкрепата на ЕС.

Представителите на правосъдното и на външното министерство увериха, че до 15 ноември 2005 г., за когато е насрочено делото във Върховния съд на Либия, ще бъдат максимално активизирани всички усилия на българската страна в политически и международен аспект. За българската външна политика двата основни приоритета ще бъдат членството на страната ни в ЕС и усилията, свързани с благоприятния изход от делото в Либия.

Комисията по външна политика прие на днешното си заседание и Вътрешния правилник за своята работа. Редовните заседания ще бъдат в сряда от 15.00 часа.
Утре, 8 септември 2005 г., от 14.30 часа ще се проведе съвместно заседание с Комисията по отбрана.

На 15 септември 2005 г., от 14.30 часа, зала 238, на заседанието на Комисията по външна политика ще присъстват представители на министерството на отбраната и на външните работи относно актуалната обстановка в Ирак и напредъка в преговорите със САЩ за изграждане на американски военни съоръжения на българска територия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини