Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Официално посещение в Хърватия на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински
06/02/2006
Официално посещение в Хърватия на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински

През първия ден на своята официална двудневна визита в Хърватия българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, се срещна с председателя на Хърватския парламент Владимир Шекс. Обсъдени бяха приоритети в работата на двата парламента, както и форми за полезно взаимодействие между законодателните институции на двете страни. Георги Пирински заяви готовността на Народното събрание да съдейства със своя опит на хърватските си колеги в процеса на евроатлантическа интеграция. Специален акцент бе поставен на възможностите за активно взаимодействие между комисиите по евроинтеграция в двата парламента.

Като много полезно от хърватска страна бе определено предложението на председателя на Народното събрание, парламентите на двете страни да съдействат в усилията за установяване на въздушна линия между София и Загреб. Обща е оценката, че реализацията на тази идея ще съдейства много за активизирането на контактите по целия спектър на двустранното сътрудничество.

В изявление за медиите председателят на Народното събрание Георги Пирински изтъкна благоприятната обща основа за развитието на двустранните отношения - приятелството между хърватския и българския народ. Той посочи, че двете страни имат една обща цел, свързана с изграждането на нашите отношения в контекста с европейската и евроатлантическата общност.

Искам още веднъж да повторя, че ние сме готови да споделим целия опит, който имаме в процеса на присъединяване към Европейския съюз, а като страна-член на Северноатлантическия съюз.

От своя страна председателят на Хърватския парламент Владимир Шекс оцени посещението на председателя на българския парламент като още една важна крачка по пътя на изключително добрите политически отношения между България и Хърватия. Той изрази своето удовлетворение от постигнатата по време на визитата договореност за активни връзки между комисиите за европейска интеграция и международна политика на двата парламента.

По този начин нашето парламентарно сътрудничество може да допринесе и обогати отношенията ни и ние да се ползваме от вече натрупания богат български опит в процеса за присъединяване към ЕС, заяви Владимир Шекс.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини