Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с държавния министър в правителството на Кралство Мароко
11/04/2006
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С ДЪРЖАВНИЯ МИНИСТЪР В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАЛСТВО МАРОКО

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие днес, 11 април 2006 г. в Народното събрание държавния министър в правителството на Кралство Мароко Абас ел Фаси, който е в България за заседанието на Осмата сесия на българо-мароканската Смесена междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.

Развитието на двустранните отношения във всички области и перспективите за тяхното задълбочаване бе основната тема на проведената среща. На фона на отличните политически отношения изостават търговско-икономическите връзки между двете страни, констатира мароканският министър и подчерта, че България има запазено място на привилегирован и перспективен икономически партньор за Мароко. По време на срещата той направи задълбочен преглед на обществено –политическото развитие на Мароко през последното десетилетие и провежданите в страната реформи, насочени към прогрес на страната и благоденствие на гражданите.

Председателят на парламента Георги Пирински заяви на срещата, че стратегическото местоположение на България и Мароко в евросредиземноморското пространтство е предпоставка за реализация на успешни търговско-икономически проекти и изрази надежда, че Смесената междуправителствена комисия ще набележи конкретни стъпки в тази насока. Георги Пирински подчерта, че предстоящото членство на страната ни в ЕС ще създаде допълнителни нови възможности за разширяване и задълбочаване на икономическите ни контакти с Мароко. Георги Пирински изпрати чрез своя гост поздрави към мароканския си колега с уверенията, че българският парламент ще продължи активно да допринася за прогресивното развитие на отношенията между двете страни.

* * *

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес, 11 април 2006 г., с председателя на Комитета по икономическа политика, предприемачество и туризъм в Държавната Дума на Русия и съпредседател на Българо-руския обществен форум Валери Драганов. Развитието на двустранните отношения между България и Русия беше основната тема на разговора. Гостът подчерта, че по време на двудневното си посещение в България, руската делегация е договорила конкретни насоки за задълбочаването на търговско-икономическите контакти между двете страни в рамките на Българо-руския обществен форум, чиято цел е да стимулира и активизира двустранните контакти във всички области. Единодушно бе мнението, че парламентите на двете страни трябва да работят за стимулиране на контактите между представителите на средния и дребния бизнес.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини