Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, се срещна с председателя на Камарата на представителите
26/04/2006
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, се срещна с председателя на Камарата на представителите на белгийския парламент

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, която е на официално посещение в Кралство Белгия, бе приета днес, 26 април 2006 г., от председателя на Камарата на представителите на белгийския парламент Херман Де Кро.

Георги Пирински и Херман Де Кро се спряха подробно на развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между парламентите на двете страни, на което се отдава голямо значение във връзка с успешното приключване на хармонизацията на българското законодателство с европейското. Благоприятна основа за контактите между парламентите на двете страни е Протоколът за сътрудничество в рамките на процеса на присъединяване на България към Европейския съюз, подписан през 2000 г. в Брюксел.

В разговора бе споделено, че визитата на българските парламентаристи в белгийската столица се осъществява в един особено важен момент за България, а именно – на прага на членството й в ЕС. В тази връзка Георги Пирински изрази благодарност и признателност за ратифицирания наскоро от Камарата на представителите на белгийския парламент Договор за присъединяването на България към ЕС. Възхитителна е твърдата вяра и волята на българските ни приятели да се интегрират в Европа, заяви на срещата председателят на Камарата на представителите на парламента на Кралство Белгия Херман Де Кро.

Той бе категоричен, че има добри перспективи за развитието на междупарламентарното сътрудничество, както и за задълбочаването на двустранните отношения във всички области. Херман Де Кро прие поканата на Георги Пирински да посети България. Според председателя на българския парламент това ще бъде още една добра възможност да се развият идеите за двустранните отношения в европейския контекст.

В изявление за медиите след срещата Херман Де Кро се обяви против отлагането на присъединяването на България към Европейския съюз. В отговор на въпрос на БНР той заяви: “Дори и ако не всички условия за членство са докрай изпълнени, Европейският съюз разполага с достатъчно преходни механизми, за да гарантира изпълнението им в следващите години. Предпочитам решение за присъединяване към ЕС сега, а когато вече сте вътре, да се опитаме заедно да намерим решение за оставащите проблеми, защото ако започнем да отлагаме, никога не се знае докога ще продължи това”, добави председателят на Камарата на представителите на белгийски парламент в отговор на въпроса на БНР.

Програмата на посещението предвижда също срещи с Комисията по европейски въпроси към Камарата на представителите, с председателя на групата за приятелство с България, с председателя на Арбитражния съд, със зам.-председателя на Сената на Кралство Белгия Стаф Ниммехер, с председателя на парламента на регион Валония Жозе Апар, с председателя на парламента на френската общност в Белгия Жан-Франсоа Истас и с председателя на парламента на регион Фландрия Норберт Де Батселие.

В състава на българската делегация са народните представители Христина Христова, председател на Групата за приятелство България - Белгия (ПГ на НДСВ), Васил Антонов, член на Групата за приятелство България - Белгия (ПГ на Коалиция за България) и Иван Иванов, член на Групата за приятелство България – Белгия (ПГ на ДСБ).

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини