Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Георги Пирински произнесе слово по повод 130-годишнината от Априлската епопея и участва в събора-поклонение в историческата местност “Обор
02/05/2006
Георги Пирински произнесе слово по повод 130-годишнината от Априлската епопея и участва в събора-поклонение в историческата местност “Оборище”


Председателят на Народното събрание Георги Пирински участва днес, 2 май 2006 г., в събора-поклонение на историческата местност “Оборище” по повод 130-годишнината от Априлското въстание.

“Пред олтара на Оборище всички сме изравнени от мерилото на величието му, на делото му, независимо от титли, санове и длъжности”, заяви Георги Пирински в словото си пред многобройните граждани, дошли да почетат величавия подвиг на априлци.

“Делото на Оборище живее през вековете като връх-първенец в новата ни история – вечен носител на неугасващия факел на свободата. Затова и остава безкомпромисно мерило за гражданска доблест и преданост на дело към народ и Родина, предявяващо неумолимото си изискване към следващите поколения, към всеки от нас и днес”, подчерта в словото си председателят на парламента.

Именно историческото място “Оборище” според Георги Пирински става свидетел на избора на народа да се изправи в цял ръст срещу османския си поробител и докрай да отстои своето свещено право сам да решава съдбините си.

“Нека си зададем въпроса каква сила доведе оборищенци на тяхното събрание тук? Отговорът е не само ясен, но и напълно актуален и до днес – именно неотменното изискване на народа той сам, чрез излъчените свои представители да вземе своите решения за пътя, който да следва”, подчерта Георги Пирински.

“От разстоянието на изминалите 13 десетилетия можем да потвърдим отдавна признатото от историята – събранието на Оборище е действително и народно, и велико, защото делегатите на него са истински представители на народа, защото са се оказали на висотата на изправилото се пред тях историческо предизвикателство и защото са намерили верния път към жадуваната от народа свобода”, каза Георги Пирински.

“Тези са императивните изисквания и към народното представителство днес, към институциите и личностите, призвани да служат на интересите на хората и на страната, да печелят доверието на гражданите като незаменима и непременна основа за всяка ползотворна политическа дейност. Такава дейност е жизнено необходима особено днес, в безпрецедентно сложните нови реалности, в които сме длъжни да намираме верния път за нов възход на България. Нека пътят ни напред се озарява от неугасващата светлина на Оборище. Нека вечно жив пример ни бъде безкористната отдаденост на първите народни избраници, на свещената кауза на свободата, на висшите интереси на народ и държава. Вечна слава на безсмърнтото дело на оборищенци, дали живот на първото Велико събрание на българския народ”, заяви пред участниците в събора-поклонение в местността “Оборище” председателят на Народното събрание.

* * *

На път за тържествените прояви, посветени на 130-годишнината от Априлското въстание, председателят на Народното събрание Георги Пирински посети в Панагюрище Дома за деца и юноши, носещ името на един от вождовете на панагюрските въстаници и председател на Привременното правителство през април 1876 г. Павел Бобеков. Георги Пирински дари футболни и баскетболни топки и игра баскетбол с децата от дома.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини