Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с министър-председателя на Словения
10/05/2006

СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРИНСКИ С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЛОВЕНИЯ

Председателят на парламента Георги Пирински прие днес, 10 май 2006 г. в Народното събрание министър-председателя на Република Словения г-н Янез Янша. Гостът е на еднодневно официално посещение в България.

На двустранно, регионално и на европейско равнище България и Словения могат да развиват активно и пълноценно сътрудничество, бе потвърдено на срещата на Георги Пирински и Янез Янша. В разговора между двамата бе дадена висока оценка за състоянието на двустранните отношения във всички области, като бе подчертано, че има добри перспективи за задълбочаване на сътрудничеството между България и Словения в областите от взаимен интерес, особено в сферите на икономиката и културата. Убедителен израз на това са подписаните днес два документа за сътрудничество между България и Словения в областта на икономиката и на образованието и културата.

Председателят на Народното събрание благодари за последователната подкрепа на Словения за европейската интеграция на страната ни и за ратифицирания с единодушие на 29 септември 2005 г. от словенския парламент Договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Георги Пирински заяви пред словенския гост, че България, която се стреми да играе активна роля в процеса на регионалното сътрудничество, ще оказва необходимата подкрепа на приоритетите и инициативите на словенското председателство на ЕС през 2008 г.

Словения подкрепя присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 година. Знаем, че не може с магическа пръчка да се решат наведнъж всички проблеми и очакваме такова отношение на Европейската комисия, което да окуражи усилията, които България направи в последно време, заяви след среща си с Георги Пирински министър-председателят на Словения.

Убеден съм, че на 1 януари 2007 г. без особени проблеми България ще стане член на ЕС, заяви словенският премиер и отбеляза, че всяка страна при влизането си в ЕС трябва да изпълни определени условия и според него в последно време България е постигнала конкретни резултати, за да отговори на забележките на Европейската комисия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини