Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с финландска парламентарна делегация
18/05/2006

Среща на Георги Пирински с финландска парламентарна делегация

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна на 18 май 2006 г. с гостуващата у нас финландска парламентарна делегация, водена от втория заместник-председател на финландския парламент г-н Илка Канерва. Задълбочаването на парламентарните контакти между България и Финландия, процесът на разширяване на Европейския съюз и отговорността на националните парламенти в общоевропейския процес на партньорство бяха централни теми по време на разговора.

Обща бе констатацията, че българо-финландските отношения се основават на отлично взаимно доверие и на явен стремеж към разширяване на сътрудничеството във всички области. Убеден съм, че посещението на финладски парламентаристи в България само месец и половина преди началото на финландското председателство на Европейския съюз е от особено значение за България и съществено ще допринесе за динамичното развитие на контактите между нашите парламенти, заяви Георги Пирински. Сигурен съм, че ще продължим да намираме разбирането и подкрепата на Финландия и по време на нейното председателството, защото този период е извънредно важен не само за съюза, но и за България, която е силно мотивирана да премине навреме финалната права по пътя към своята европейска интеграция, подчерта председателят на българския парламент.

Усилията  на българските власти в момента са изцяло съсредоточени върху шестте проблемни области, отразени в последния доклад на Европейската комисия, подчерта на срещата Георги Пирински. Той запозна финландските госи със законодателните приоритети на 40-то Народно събрание и ги увери, че до началото на октомври България ще направи всичко възможно да покаже видими резултати в изпълнение на ангажиментите си по договора за присъединяване. 

Заместник-председателят на финландския парламент заяви, че неговата страна изцяло подкрепя петото разширяване на Европейския съюз и го възприема като напълно логично и обосновано. Готови сме да окажем на България пълноценно съдействие в усилията й за успешно приключване на подготовката й за членство в съюза от 1 януари 2007 г., заяви финландския парламентарист. 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

    Последни новини