Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирински с федералния президент на Република Австрия Хайнц Фишер
18/05/2006

Среща на Георги Пирински с федералния президент на Република Австрия Хайнц Фишер

Председателят на Народното събрание Георги Пирински прие на 18 май 2006 г. в Народното събрание федералния президент на Република Австрия д-р Хайнц Фишер. Посещението Ви се осъществява в изключително важен за България момент, когато усилията на всички власти са изцяло съсредоточени върху успешното приключване на подготовката на страната ни за членство в Европейския съюз и най-вече върху областите, определени като “предизвикващи загриженост” в доклада на Европейската комисия, заяви на срещата Георги Пирински. Всички политически сили у нас гледат на датата 1 ануари 2007 г. като първостепенен национален приоритет, допълни той и посочи, че в оставащото време до началото на октомври тази година страната ни ще се стреми най-пълноценно и интензивно да взаимодейства с Европейската комисия и с партньорите си от евросъюза, в това число и с Австрия като страна – председател на ЕС.

На срещата си с председателя на Народното събрание федералният президент на Австрия потвърди разбирането си, че датата 1 януари 2007 г. е напълно реалистична за присъединяването на България към ЕС, като за целта са необходими още някои усилия в точно посочените от Европейската комисия области. Д-р Хайнц Фишер бе категоричен, че ще подпише Договора за присъединяване на България към евросъюза до края на месец май тази година. Според него докладът на Европейската комисия носи разумно послание и няма да разколебае страните, които още не са ратифицирали договора за присъединяване.

В разговора бе дадена висока оценка на интинзивното сътрудничество между България и Австрия във всички области и бе потвърден интересът от по-нататъшното му активизиране.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини