Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложба, посветена на 130-годишнината от гибелта на Ботев, е отворена за посетители в Народното събрание
23/05/2006
ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 130-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА БОТЕВ, Е ОТВОРЕНА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

От 23 до 29 май 2006 г. Народното събрание е домакин на представителна експозиция, посветена на 130-годишнината от смъртта на Христо Ботев.

Изложбата се организира по инициатива на председателя на парламента Георги Пирински. Съорганизатор е къщата-музей на поета в Калофер.

Всеки ден от 10.00 до 16.00 часа посетителите могат да разгледат изложбата във фоайето на зала “Св. София” на Народното събрание, пл. “Александър Батенберг”1.

В експозицията за първи път извън музея в Калофер се показват личните вещи на Ботев – часовник и писалищни принадлежности, знамето на Ботевата чета, както и макет на кораба “Радецки”, изработен по оригиналния проект. В изложбата са подредени също картините “Ботев на козлодуйския бряг” на проф. Димитър Гюдженов, “В механата” на Никола Вълчев, както и портрети на големия български поет и революционер от художниците Димитър Гюдженов и Боян Петров.

“Надявам се, че тази експозиция ще даде възможност на всеки от нас да почувства онзи висок дух, онази неповторима енергия и воля за извоюване на най-скъпото – на свободата, което в най-голяма степен се проявява в личността на Христо Ботев”, каза при откриването на изложбата председателят на парламента Георги Пирински.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини