Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Втората световна конференция на жените – парламентаристи прие заключителна резолюция
20/06/2006

ВТОРАТА СВЕТОВНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЖЕНИТЕ – ПАРЛАМЕНТАРИСТИ ПРИЕ ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ
20 юни 2006 г.

Втората световна конференция на жените – парламентаристи прие днес заключителна резолюция. Домакин на форума, който се проведе на 19 и 20 юни 2006 г. в София, беше Народното събрание на Република България.

Жените-парламентаристи решиха да продължи сътрудничеството за подобряването на условията и качеството на живот на младите хора, за гарантиране на здравето, образованието и възможностите за постигане на подходящ социален статус. Това ще се реализира чрез мониторинг и съдействие по програми с финансови помощи за нуждаещите се страни в тези области. Конференцията на жените-парламентаристи и нейните органи ще осъществяват и мониторинг за спазване на правата на майките и за защита на децата и семействата, се посочва в резолюцията.

За предотвратяване на последствията за децата и младежите от военни конфликти жените-парламентаристи ще внесат в ООН предложение за третирането на жилищните зони като защитени области със статут на неприкосновен периметър на човешкия живот. Резолюцията предвижда също изработване на обща превантивна линия чрез прилагане на ефективни законови решения в отделните страни за намаляване на разпространението на наркотични вещества сред децата и младежите, за борба с трафика на деца и жени и за мерки за закрила на деца в рискови групи. Жените-парламентаристи ще подпомагат създаването на закони за защита на децата от сексуално насилие и търговия с детска порнография.

Във форума участваха 160 представители на парламенти от 59 държави. Темата на конференцията беше “Политика за по–ефективна защита на децата и младежите по отношение на правото на здраве, образование и умствено и психическо състояние”. Следващата Световна конференция на жените-парламентаристи ще се проведе в Йордания.


Оригинални текстове:

Резолюция на Втората световна конференция на жените-парламентаристи

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини