Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на Георги Пирнски с министър-председателя на Казахстан
24/07/2006
СРЕЩА НА ГЕОРГИ ПИРНСКИ С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КАЗАХСТАН

Председателят на парламента Георги Пирински прие на 24 юли 2006 г. в Народното събрание министър-председателя на Република Казахстан г-н Даниал Ахметов, който е на двудневно официално посещение в България.

Развитието на приятелските отношения между България и Казахстан, задълбочаването на междупарламентарните връзки, перспективите за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и ролята на двете страни като източници на сигурност и стабилност в съответните геополитически региони бяха сред основните теми на разговора.

Като подчерта стремежа на Казахстан да развива и обогатява традиционното приятелство с България, казахстанският премиер заяви, че страната му оценява по достойнство членството на България в евросъюза от 1 януари 2007 г. и гледа на него с нови очаквания. България се очертава като ключов партньор в процеса на сътрудничеството ни със страните от ЕС, допълни гостът.

Георги Пирински и Даниал Ахматов бяха единодушни, че са налице потенциални възможности за разширяване на търговско-икономическото партньорство, за което съществено допринася създадената смесена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Енергетиката, инфраструктурните проекти, фармацевтичната промишленост и винопроизводството бяха посочени като приоритетни сфери в икономическите връзки между двете страни.

В разговора на председателя на Народното събрание и премиера на Казахстан бе потвърден и интересът на България и Казахстан да задълбочават сътрудничеството си в областта на науката, културата и образованието.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини