Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на еврокомисаря Франко Фратини в Народното събрание
31/07/2006
СРЕЩА НА ЕВРОКОМИСАРЯ ФРАНКО ФРАТИНИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Председателят на парламента Георги Пирински прие на 31 юли 2006 г. в Народното събрание еврокомисаря по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини. Еврокомисарят е в България, за да обсъди с представители на българските институции напредъка на страната ни в процеса на европейска интеграция. На срещата присъстваха заместник-председателите на НС, председателите на парламентарните групи, българските наблюдатели в Европейския парламент и председатели на парламентарни комисии.

Законодателните приоритети на 40-то Народно събрание, свързани с подготовката на България за членство в Европейския съюз и промените в Конституцията бяха основни теми на разговора.

На срещата председателят на парламента Георги Пирински подчерта, че работата на Народното събрание е изцяло съсредоточена върху областите, които Докладът на Европейската комисия от 16 май 2006 г. е откроил като изискващи специално внимание. Той информира госта, че българският парламент е приел през първата половина на 2006 г. основни законодателни актове, свързани със съдебната система, правосъдието и вътрешните работи и допълни, че вниманието на Народното събрание е насочено и към прилагането на приетите закони.

Еврокомисарят по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини заяви пред българските парламентаристи, че основната мисия на визитата му у нас е да потвърди своята и на Европейската комисия ангажираност да продължи подкрепата за България за постигането на общата цел – членството на страната в ЕС от 1 януари 2007 г.

По време на срещата си в българския парламент еврокомисарят определи като много важен позитивен знак факта, че Народното събрание няма да почива през август, а ще работи върху законовите промени, свързани с ЕС.

Основно място в разговора бе отделено на промените в Конституцията. Стремежът ни е да бъде постигнато съчетание на принципите на независимост с отчетност и отговорност, както и да бъде намерено сполучливо решение за осигуряване на ефективна дейност на съдебната власт, подчерта председателят на парламента.

Фратини изрази надежда промените в Конституцията, свързани с гарантирането и запазването на независимостта на съдебната власт, да бъдат приети на първо четене до средата на септември, което ще даде възможност това да бъде отразено в Доклада на Европейската комисия.

Франко Фратини обърна специало внимание на законопроектите за политическите партии, за защитата на личните данни и новия ГПК и ги определи като важна стъпка в процеса на подготовката на България за членство в евросъюза. Той обърна внимание върху необходимостта от създаване на режим на банковата тайна, който възможно най-добре да съчетава интересите на търговските оператори и личните права на гражданите с премахването на всякакви препятствия за разследване, когато по решение на прокурора се налага такова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член на Съвета за електронни медии

    Последни новини