Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Сдружение „Българска асоциация Диабет” благодари на парламента за подкрепата в борбата със заболяването
14/12/2008

Сдружение „Българска асоциация Диабет” благодари на парламента за подкрепата в борбата със заболяването

14 декември 2008 г.

Сдружение „Българска асоциация Диабет, в писмо до председателя на Народното събрание Георги Пирински, изразява задоволство от подкрепата на парламентарната институция в борбата със заболяването. В писмото се изказва сърдечна благодарност към всички народни представители, гласували в подкрепа на  Декларацията  за ограничаване и контрол на захарния диабет в Република България.

„Това е значимо постижение за България и решителна мярка в подкрепа превенция, профилактика, ефективно лечение, контрол и самоконтрол на захарния диабет, резултат от съвместните действия и усилия на цялата Диабетна общност за осигуряване на достоен живот на диабетиците и тяхната социална интеграция”, се казва в благодарственото писмо, подписано от председателя на УС на „Българска асоциация Диабет” Димитър Богданов.

Народното събрание прие на заседанието си на 14 ноември 2008 г. Декларация по повод Световния ден за борба с диабета. В нея депутатите засвидетелстват своята ангажираност в борбата с това социално значимо заболяване. Разпространението му в България придобива застрашаващи размери и засяга 7,6 на сто от населението, като заема едно от челните места в структурата на заболеваемостта в страната ни, се посочва в документа. В световен план на всеки 10 секунди един човек умира вследствие на усложненията на тази болeст, се добавя там. Наличието на национална програма за ограничаване и превенция на диабета и план за действие значително ще намали заболеваемостта, включително и разходите за лечение, заявяват депутатите. Те посочват и необходимостта от информационна кампания за превенция.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини